Μια αποτελεσματική πρόταση για την ντόπα


Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Καλαμάτας , φύλλο της 25ης Αυγούστου 2008 (σελ. 29)

Επειδή επίκειται ψήφιση νομοθετικής πρότασης της Κυβέρνησης για το θέμα της ντόπας των αθλητών. Επειδή, όλοι μας αισθανόμαστε ντροπή ως πολίτες για το θέμα. Επειδή όλοι μας αισθανόμαστε προσβολή για την θρασεία συμπεριφορά των παραβατών, οι οποίοι όταν συλλαμβάνονται υπό επήρεια ουσιών «πέφτουν από τα σύννεφα» αποδίδοντας την δική τους πράξη σε συνωμοσίες κτλ , έχω να καταθέσω μια -κατά την γνώμη μου- αποτελεσματική πρόταση, προ όλους τους βουλευτές μας :

1. Να προβλεφθεί πλήρης αφαίρεση των προνομίων των Ολυμπιονικών όταν και εάν συλληφθούν και πιστοποιηθεί η πράξη τους τελεσιδίκως. Επειδή υπάρχει ένα νομικό κώλυμα σε αυτό (αναδρομική ισχύς νόμου και αναδρομική καταδίκη για πρότερο -πιθανόν έντιμο- βίο) θα πρέπει να επανακαθοριστούν ρητώς αυτά τα προνόμια. Δηλαδή, θα πρέπει να καθοριστεί, ότι η παροχή τους, δεν γίνεται για τις επιδόσεις τους, αλλά για τον όλο βίο του αθλητή, ο οποίος θα είναι το διαχρονικό πρότυπο και για το παρόν και για το μέλλον. Θα υπογράφεται υποχρεωτικά και σχετικό συμβόλαιο που θα προβλέπει και δήμευση της περιουσίας. Είμαι βέβαιος, ότι μπορεί να εξευρεθεί κατάλληλη νομική φόρμουλα που να δεσμεύει τον αθλητή και για την παρελθούσα και για την παρούσα και για την μέλλουσα συμπεριφορά του.

2. Να προβλεφθεί αφαίρεση της Ελληνικής Ιθαγένειας , απέλαση και εγγραφή τους στον κατάλογο ανεπιθύμητων προσώπων –personas non grata.

3. Στον έλεγχο, θα υπάρχει λήψη διπλού δείγματος(τετραπλού ουσιαστικά) όπου το μεν ένα θα εξετάζεται στην παρούσα περίοδο κανονικά, το δε άλλο , αφού φυλαχθεί σε ελεγχόμενες συνθήκες βαθείας κατάψυξης και συντήρησης , μετά από 20 χρόνια , αφού είναι γνωστό , ότι γενικά η «χημεία της νοθείας» προηγείται αρκετά χρόνια της επισήμου Χημείας.

4. Η Πολιτεία, δεν θα συντάσσει «κατάλογο απαγορευμένων ουσιών», αλλά μόνο «κατάλογο επιτρεπομένων ουσιών» Αυτό είναι ένα σημείο-κλειδί και μια απολύτως αναγκαία προϋπόθεση για να λειτουργήσει το όλο σύστημα, άλλως ο καθένας θα μπορεί να επικαλείται, ότι στον χρόνο που έλαβε μια ουσία δεν ήταν ακόμη απαγορευμένη και θα απαλλάσσεται.

Γνωρίζω απολύτως, ότι με πιθανότητα πάνω από 99% τα τωρινά ρεκόρ που επιτυγχάνουν αλλοδαποί αθλητές και τα βλέπουμε όλοι είναι προϊόν ντόπας . Ιδίως αυτό των 100μέτρων , όπου ο αθλητής τερμάτισε με κατεβασμένα χέρια συντρίβοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για το οποίο σοβαροί επιστήμονες είχαν «αποδείξει» στο παρελθόν ότι είναι infimum του συνόλου των δυνατών επιδόσεων! (ανώτερο κάτω φράγμα)

Δεν έχω την αίσθηση ότι η παραπάνω πρόταση θα λειτουργήσει διαχρονικά, καθώς είναι πιθανόν, εκτός από την ντόπα της Χημείας, να έχει ανακαλυφθεί ντόπα «μηχανική» , όπου –ίσως- με την βοήθεια κάποιου ενσωματωμένου μικροκυκλώματος να ενεργοποιείται το νευρικό και μυϊκό σύστημα καταλλήλως και την κατάλληλη στιγμή για να ξεπερνά τα φυσικά όρια , τα οποία γνωρίζομε, ότι είναι παραπάνω απ΄ όσο επιτρέπει ο εγκέφαλος του ανθρώπου.

Επειδή η ανθρώπινη εφευρετικότητα έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι είναι άνευ ορίων, δεν αποκλείεται να παρακαμφθεί ακόμα και το παραπάνω προτεινόμενο Δρακόντειο σύστημα, ακόμα και αν γίνει θεωρητικά αποδεκτό. Ίσως μάλιστα αυτό, θα πρέπει να το εκλάβουμε ως δεδομένο. Μπορούμε όμως να είμαστε βέβαιοι, ότι για τα επόμενα 25-30 χρόνια ο φόβος θα φυλάει τα έρμα και δεν θα αισθανθούμε ντροπή. Σε περίπτωση που δεν ληφθούν αναλόγου περιεχομένου μέτρα, κανείς Έλληνας δεν θα πρέπει έχει την παραμικρή αμφιβολία, ότι το φαινόμενο του ντοπαρίσματος θα το συναντάμε όλο και συχνότερα.

Γιάννης Π. Πλατάρος

Μαθηματικός

Σημείωση εκτός δημοσιεύματος: Επειδή έχει τεθεί προσφάτως και το θέμα της γονιδιακής θεραπείας, η οποία τροποποιεί τις ιδιότητες των κυττάρων και δεν ανιχνεύεται ως εκ της φύσεώς της (δεν αφορά ουσίες) προτείνουμε, να γίνεται λήψη δείγματος ιστού των αθλητών από νεαρότατη ηλικία για ανάλυση DNA και να γίνεται συγκριτική ανάλυσή του πριν και μετά τις επιδόσεις. μπορεί κι αυτό ν έχει προβλήματα, αλλά φρονούμε, ότι αν υπάρχει πραγματική θέληση εκ μέρους της Πολιτείας , μπορεί να το αντιμετωπίσει. Εξ άλλου, η Ελλάδα, μπορεί και πρέπει να είναι πρωτοπόρα σε αυτό το θέμα , διότι η κατηφόρα την οποία έχουν πάρει οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι σε σημείο άνευ επιστροφής. Νομοτελειακά το θέμα θα φθάσει στο μη περαιτέρω και θα τεθεί θέμα αξιοπιστίας και εγγύησης του θεσμού. Συνεπώς οι δηλώσεις του Ζακ Ρόγκ, όπως απεδόθησαν , περί «πρωταθλήτριας στην ντόπα Ελλάδας» έχουν πιο πολύ βάθος, απ΄όσο φαίνεται. ευκαιρία είναι η Πολιτεία να θεσπίσει πρωτοποριακά μέτρα και να πιάσει την ευκαιρία από τα μαλλιά , μιας και θα ξανατεθεί το θέμα μόνιμης διεξαγωγής τους και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΡΙΤΗ συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

Υποψήφιοι διευθυντές Σχολικών μονάδων: Θέμα 1ον Μελέτη περίπτωσης! (Θα εμπλουτίζεται καθημερινά με ενδεικτικές απαντήσεις)