Ο πολύ σπουδαίος πιλότος ήρωας Νίκος Αντ. Φράγκος εκ Μεσσήνης ορμώμενος.

Ως πιτσιρικάς ο υποφαινόμενος, άκουγε ιστορίες με τον Νίκο Φράγκο από τους μεγάλους. Ιστορίες για δεξιοτεχνικούς ελιγμούς στον Ισθμό της Κορίνθου και  στους πολέμους. Περισσότερο θυμάμαι το βλέμμα θαυμασμού που είχαν όλοι όσοι αναφέρονταν στον Φράγκο. Δυστυχώς δεν τον γνώρισα, ούτε καν τον θυμάμαι ως φιγούρα εξ όψεως. Αχνά ίσως έχω μια ανάμνηση από τις βόλτες στην πλατεία με την αναφώνηση ντόπιου «αυτός είναι ο Φράγκος!» αλλά δυστυχώς δεν έχω συγκρατήσει την εικόνα.
Αργότερα, την μία τετραετία που θήτευσα ως Δημοτικός Σύμβουλος Μεσσήνης, 1995-1998, είχα την τιμή να εισηγηθώ κάποιες 60 περίπου ονοματοθεσίες σε οδούς της Μεσσήνης. Μία εξ αυτών ήταν και του Φράγκου. Η εισήγηση που έκανα στο Σώμα ήταν οι προηγούμενες σειρές. Η καλή φήμη, η δόξα αρχαϊστί που συνόδευε τον άνδρα.

Πρόσφατα, ο σπουδαίος δάσκαλος κ. Βασίλης Βεργόπουλος, μου ενεχείρισε ένα σημείωμα με βιογραφικό του Νίκου Φράγκου όπως και δύο φωτογραφίες. Σπεύδω να τα δημοσιοποιήσω μιας και το παρόν βήμα εν δυνάμει αποτελεί τόπο συγκέντρωσης αρχειακού υλικού Μεσσήνης.
(Οι φωτογραφίες έχουν μεγαλύτερη ανάλυση, αν κάνετε κλίκ πάνω τους και μετά ξανά κλικ, τις βλέπετε σε μέγιστη μεγέθυνση)

Νίκος Αντωνίου Φράγκος


Γεννήθηκε στην Μεσσήνη το 1916 και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Μεσσήνης . Εισήλθε στην Σχολή Αεροπορίας και με την Γερμανική επιδρομή της  6ης Απριλίου 1941 , μετέβη στην Μέση Ανατολή.Πολέμησε  ως χειριστής της 335ης Μοίρας Διώξεως στις επιχειρήσεις κατά των Γερμανών στην Κρήτη (23 Ιουλίου 1942) Κατόπιν, πολέμησε ως αξιωματικός επιχειρήσεων του 13ου Ελληνικού Σμήνους στην Κορέα (1952-53) και ως αρχηγός του σμήνους στον επαναπατρισμό του από την Ιαπωνία το 1955. Έκτοτε, υπηρέτησε στο Στρατηγείο της Μάλτας του ΝΑΤΟ (1957-1960) ενώ το 1961, έγινε υποδιοικητής στην Σχολή Αεροπορίας. Διετέλεσε επίσης διοικητής του αεροδρομίου Ανδραβίδας και αποστρατεύθηκε από την Χούντα με τον βαθμό του Αντιπτεράρχου. Τιμήθηκε για την δράση του με παράσημα από την Ελλάδα αλλά και  την Αλλοδαπή.
Πέθανε στην Αθήνα το 1991

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΡΙΤΗ συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

Υποψήφιοι διευθυντές Σχολικών μονάδων: Θέμα 1ον Μελέτη περίπτωσης! (Θα εμπλουτίζεται καθημερινά με ενδεικτικές απαντήσεις)