Ένα άγνωστο διαμάντι του Σάκη Μανιάτη για την Μεσσήνη!


Ο συμπατριώτης μας πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Σάκης Μανιάτης, είχε γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ («ημιδραματοποιημένο» αν λέω σωστά μια αυτοσχέδια ορολογία που μου έρχεται στο μυαλό) στο διάστημα 1996 -1999 . Τότε ήμουν και εγώ Δημοτικός Σύμβουλος και παρακολουθούσα τα γυρίσματα. Αλλά .....ποτέ δεν είδα την ταινία! Τί έγινε; Απλώς ο Δήμος με την τότε του επίσημη (κυρίως όμως ανεπίσημη ) έκφραση δεν έμεινε ευχαριστημένος (!) όχι φυσικά με το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, αλλά διότι ενεφανίζεντο στην ταινία κάποιοι ή κάποιο persona non...grata! Βεβαίως πια, μετά  τόσα χρόνια έμαθα λεπτομέρειες (εντελώς πρόσφατα) για το ποιος που πότε τί . Λυπάμαι που «τοιούτοι έπρεπον ημίν αρχιερείς».Τελευταία το έχω φιλοσοφήσει και γω αναγκαστικά. Τους πολιτικούς τους αλλάζεις, το λαό ....όχι!  Ήταν η εποχή που με έβγαλαν τεχνιέντως έξω του παιγνιδιού (για πρώτη φορά , διότι υπήρξε και δεύτερη και πλέον τώρα τρίτη ΔΕΝ υπάρχει!)
Χτες λοιπόν είδα την ταινία για .....πρώτη φορά! Εγώ είδα την πλήρη βερσιόν και γιατί να το κρύψω; Συγκινήθηκα. Για το αριστούργημα του Σάκη ,που  είναι και προφητικό (τίποτα δεν είναι τυχαίο, όταν είναι ειλικρινής η δουλειά!) Η συγκίνηση δεν ήταν μόνο για το ότι είδα τον αείμνηστο Παύλο (τον οποίον έπεισαν διάφοροι παρατρεχάμενοι «κριτικοί κινηματογράφου» ότι αν προβληθεί η ταινία θα είναι ο πολιτικός του ....θάνατος!) αλλά κυρίως για το έργο που ήταν πολύ μπροστά! τώρα ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ! Ο Σάκης, για να κάνει ΠΛΗΡΗ ΤΑΙΝΙΑ , πήγε σε όλη την Μεσσηνία, στην αρχαία Μεσσήνη, στην Πύλο, Κορώνη, Μεθώνη,Ανάκτορα Νέστορος,Νέδα , Πάμισο, Πηγές Παμίσου,    στην Ναύπακτο και στην Μεσσήνη της...Σικελίας!
Παρόν σε όλη την ταινία ένα πρόσωπο γλυκύτατο σπουδάστρια της σχολής τότε,  που όμως σήμερα όλοι πλέον γνωρίζουν , η Μαρία Σολωμού! Περιδιαβαίνει με τον φακό όλη την πόλη όλο τον Νομό, αλλά και το εξωτερικό! Μια πραγματικά θεϊκή αέρινη παρουσία που κάνει συνεκτικά όλα τα πλάνα σε μια πιό εξελιγμένη αισθητική, μέσα από την μοναδική εκφραστικότητα και ομορφιά  του προσώπου της! Ο Μανιάτης εδώ έκανε την ιδανική επιλογή.
Ας μην γράψω άλλα, μετά από τόσα χρόνια , από μόνο του προβάλλει το αίτημα για ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΒΟΛΗ, ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΩΤΗ της ταινίας! Εν τω μεταξύ, ο Δήμος Μεσσσήνης, δεν έχει προβάλλει ούτε την «επίσημη» .....«λογοκριμένη» εκδοχή , δηλαδή την πετσοκομένη βερσιόν!!! Κάπου σε κάποιο υπόγειο ....σαπίζει! (είναι να κλαις και να γελάς με τα χάλια μας!)
Να πώ τώρα δυό πράγματα που μου έρχονται στον νου:
1. Δεν έχει καμία σημασία η γνώμη λίγων ασχέτων , η παρένθεση αυτή έχει κλείσει οριστικά, αφού άπαντες πλέον ιδιωτεύουν!
2. Η Ταινία έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΞΙΑ και δεν έχει συμμετάσχει σε κανένα Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους! Αν ο Δήμος μετείχε σε κάποιο τέτοιο φεστιβάλ (Ας πούμε της Δράμας που είναι το πλέον κοντινό χρονικά) είναι ΣΧΕΔΟΝ ΣΙΓΟΥΡΟ ότι θα ΔΙΕΚΡΙΝΕΤΟ! Δεν το έκανε κανείς! Ούτε ο αείμνηστος Παύλος (λόγω κάκιστων και ανεπαρκών συμβούλων ) ούτε ο Χρίστος ο Χριστόπουλος , ούτε ο Κώστας ο Σπυρόπολος! (Δεν μπορώ να ξέρω ΑΝ γνωρίζουν  την ....ύπαρξη της ταινίας!)
3. Μπορώ να γράψω δεκάδες άλλες παρατηρήσεις, αλλά δεν έχουν αξία. Αξία έχει η ταινία, ένα άγνωστο διαμάντι, ένα διαμάντι που δνε το ξέρει ο κόσμος και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙ, ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΕΧΕΙ.....ΠΛΗΡΩΣΕΙ! (τόσο απλά τίθεται το θέμα!) Αλλά δεν τίθεται θέμα για να δουν το...«πετσοκομένο υλικό», αλλά την γνήσια άποψη του σκηνοθέτη, που ΕΚΑΝΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΕΡΕΥΝΑ για να καλύψει ΤΗΝ ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ!
4. Ελπίζουμε να την δούμε  ΟΛΟΙ  και μάλιστα ΣΥΝΤΟΜΑ! Προσωπικά θα κάνω αυτό που πρέπει και βέβαια, ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος ανήκει στον σκηνοθέτη τον Σάκη τον Μανιάτη.Ελπίσουμε να δώσει την άδεια να προβληθεί το έργο του σε όλη τουλάχιστον την Μεσσηνία (δεν αφορά μόνο τους κατοίκους Μεσσήνης)
Θα έχουμε νεώτερα!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΡΙΤΗ συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

Υποψήφιοι διευθυντές Σχολικών μονάδων: Θέμα 1ον Μελέτη περίπτωσης! (Θα εμπλουτίζεται καθημερινά με ενδεικτικές απαντήσεις)