Ενιαίο ψηφοδέλτιο ή παραταξιακό;

Η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου της ανάρτησης θεωρείται προφανής από τους σωστούς και εχέφρονες πολίτες: «Φυσικά και ενιαίο ψηφοδέλτιο, ώστε να μπορώ εγώ ο πολίτης να ψηφίζω άξιους ανθρώπους ανεξαρτήτως παρατάξεως!»
Βεβαίως, αν η απάντηση ήταν προφανής δεν θα έκανα την παρούσα ανάρτηση: Η σωστή απάντηση είναι «ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ!»
Γιατί όμως;
Απάντηση:
Διότι στο ενιαίο ψηφοδέλτιο, η μειοψηφία, η ελάχιστη μειοψηφία , η μειοψηφία λ.χ. του 20% , μπορεί να γίνει ΠΑΜΨΗΦΙΑ του 100% σε εκλογή εδρών!
Πώς γίνεται αυτό;
(Η απάντηση στις 9.00 μ.μ., έτσι ώστε να μπορείτε να το σκεφθείτε όσοι δεν το ξέρετε )
...............................................................
Η ώρα πέρασε από 9 (!)
Να ξεκινήσουμε την απόδειξη που θα γίνει με παράδειγμα. Υπάρχει παράδειγμα , όπου η μειοψηφία (όχι η οριακή, αλλά η κραυγαλέα μειοψηφία του 20% κερδίζει ΟΛΕΣ τις έδρες σε εκλογές  λ.χ. για Δ.Σ.Για απλοποίηση του μοντέλου μας θεωρούμε 2 παρατάξεις μόνο. Το «Πάμε-Κάπα» και το «Κεντροαμφιδέξια»
  • Το Πάμεκάπα, έχει 200 ψηφοφόρους , όλους φανατικούς , οι οποίοι παίρνουν γραμμή και την τηρούν ευλαβικά.
  • Το Κεντροαμφιδέξια, έχει 800 συντηρητικούς ψηφοφόρους, χαλαρούς, οι οποίοι δεν παίρνουν γραμμή , διότι είναι φιλελεύθερων αντιλήψεων. 
  • Γίνονται εκλογές, όπου υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο με 100 υποψηφίους ,5 από τους οποίους είναι του Πάμεκάπα, και οι 95 του Κεντροαμφιδέξια.  Από το ψηφοδέλτιο, εκλέγονται μόνο 5 και άρα κατά τα συνήθη, επιτρέπονται μέχρι 5 σταυροί. Αυτοί οι υποψήφιοι , ψηφίζονται «πεντοκούκκι» , ως πεντάδα, από τους 200 του Παμεκάπα και παίρνουν και λίγους από το Κεντροαμφιδέξια, αλλά σε αυτό το παράδειγμα, θα υποθέσω, ότι δεν  θα πάρουν τίποτα. Έτσι οι 5 του Παμεκάπα, παίρνουν 200 έκαστος. Οι 95 υποψήφιοι του αμφιδέξια, παίρνουν τους 800 ψήφους της πλειοψηφίας. Αυτοί δεν παίρνουν γραμμή, έχουν 800Χ5=4.000 σταυρούς, τους οποίους υποθέτουμε ότι ισοκατανέμονται στους 95 υποψηφίους. (Είπαμε, ότι δεν παίρνουν γραμμή!) Έτσι έχουμε 4.000 σταυρούς /95 υποψηφίους=42 ψήφους ανά υποψήφιο .
  • ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Δεν βγαίνει κανείς από το Κεντροααμφιδέξια που έχει το 80% και βγαίνουν ΟΛΟΙ του Πάμεκάπα, που έχει την ελάχιστη μειοψηφία του 20%.
  • Το απίστευτο στα παραπάνω είναι ότι πολύπειροι της πολιτικής, ενήλικοι, υπερήλικοι, μορφωμένοι , έμπειροι , δεν έχουν αντιληφθεί τα παραπάνω, χρόνια τώρα. Άρα γιατί να αντιληφθούν άλλα απλούστερα και επομένως δεν υπάρχει ουδεμία ελπίς περί την πολιτική.....
Σημείωση: Με τις ίδιες παραδοχές, το Πάμεκάπα, κερδίζει την παμψηφία (οριακά) στο ΔΣ και με 5+% (!) Δείτε το μόνοι σας!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΡΙΤΗ συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

Υποψήφιοι διευθυντές Σχολικών μονάδων: Θέμα 1ον Μελέτη περίπτωσης! (Θα εμπλουτίζεται καθημερινά με ενδεικτικές απαντήσεις)