Ό,τι κι αν ξύσεις, θα βρεις ασάφεια και προχειρότητα (Σχολικές Επιτροπές XI)

Στο παρακάτω υπόδειγμα από το σχετικό ΦΕΚ (επίτηδες προβάλω το απολύτως επίσημο) βλέπουμε ένα ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ του Υπουργείου για το πώς είναι ένα έντυπο, θα πρέπει να είναι και το οποίο θα τηρούν τα σχολεία. Εγώ κάνω παρατηρήσεις:
1. Πού κολλάει ο τίτλος «βιβλίο εσόδων -εξόδων/ κατάσταση εισπράξεων πληρωμών (Την έχω την απάντηση, αλλά είναι παραπλανητικός ο τίτλος)
2. Υπάρχει στήλη «κρατήσεις» . Εννοεί υπέρ ΜΤΠΥ, του φόρου ή και των δύο; Και των δύο, δεν είναι δυνατόν να γίνει, γιατί δεν γίνεται εύκολα διασταύρωση, αφού άλλα τιμολόγια έχουν κράτηση φόρου 1% , άλλα 4% , άλλα 8% και όλα θα μπουν και με το 3,072%;  Το 3,072% δεν  προσδιορίζεται πάνω στην ίδια βάση με τα άλλα ποσοστά. Πρέπει να είναι ανακατωμένες οι κρατήσεις; Είναι λογικό; Λειτουργικό; 
Σταματάω εδώ: 
Παραθέτω και μελέτη....περίπτωσης!  (γίναμε και...ειδικοί το καλοκαίρι  με τις κρίσεις διευθυντών)
«Διευθυντής ψωνίζει από μεγάλη αλυσίδα Υπεραγοράς και όπως πάντα πλησιάζει το ταμείο και λέει ότι θέλει τιμολόγιο επ΄ονόματι της Σχολικής Επιτροπής τάδε του Δήμου τάδε με ΑΦΜ τάδε και παράδοση στο σχολείο τάδε. Το τιμολόγιο προ ΦΠΑ είναι αξίας 300€ και πρέπει να διενεργηθούν επί τόπου κρατήσεις 4% στα είδη ως προκαταβολή φόρου , καθώς και το 3,072% υπέρ ΜΤΠΥ , ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΥ και ΟΓΑ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΥ. Η πωλήτρια εκφράζει αδυναμία παραλαβής για  λόγους ταμειακής διαχείρισης μετρητών λιγότερων χωρίς ΔΥΟ  ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ παρακράτησης. Ερωτάσθε:
Τι θα κάνει ο Διευθυντής;
Σχόλιο: Απαντήσεις του τύπου «κόβει το λαιμό του », «ψωνίζει παρέα με τον λογιστή του Δήμου και τον Πρόεδρο της Σχ. Επιτροπής συνοδεία του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου» , «δεν ψωνίζει από σουπερμάρκετ» ή «πληρώνει όλο το ποσό» κρίνονται ως απαράδεκτες!
Αυτή την φορά δεν έχει απάντηση, διότι ούτε ο υπογράφων την γνωρίζει. Έχω στο μυαλό μου ένα ρεπερτόριο από πιθανές γελοίες λύσεις, αλλά σοβαρή δεν  έχω. Βεβαίως έχω και νομοθετική ρύθμιση, αλλά δεν με έχει ρωτήσει ο κ. Παπαδήμος, αφού έχει τα δικά του. Αν με ρωτήσει όμως, θα του πω να καταργήσει την παρακράτηση φόρου και ΜΤΠΥ . Επειδή κάποια επιτελεία του θα του πουν «τέτοια ώρα που δεν έχουμε  πόρους εσύ λες κατάργηση παρακράτησης φόρου;» εγώ θα αντιπροτείνω την εξής νομοθετική ρύθμιση:
Καταργείται η υποχρέωση υποβολής ΚΒΣ για τιμολόγια  άνω των 300€  έκαστο Σεπτέμβριο για τις Σχολικές Επιτροπές, όπως ίσχυε πάντα και στην θέση του θεσμοθετείται η υποβολή για όλα τα τιμολόγια, ανεξαρτήτως ποσού, αφού πλέον με τα λογισμικά που διατίθενται (ΕΠΑΦΟΣ για τις Σ.Ε.) ή τα σχετικά .xls, υπάρχουν όλα τα στοιχεία των πελατών ηλεκτρονικά, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΠΟΣ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟΣ, φτιάχνω λογισμικό που να συνεργάζεται με τα προ ρηθέντα λογισμικά και όλα υποβάλλονται με ένα κλικ. Υποθέτω, ότι ο λόγος είναι ο φορολογικός έλεγχος, που τώρα πλέον θα είναι λεπτομερέστερος , καθολικός και όχι δειγματοληπτικός (εκτός αν κάνω λάθος και  τα στοιχεία με τα τιμολόγια τα μαζεύουν για .....στατιστικούς λόγους!)
Μπορεί να έχουμε και εμείς  παρανοήσει κάποια πράγματα, αλλά ο πυρήνας της σκέψης μας δεν πιστεύουμε  να είναι σε λανθασμένη κατεύθυνση....


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΡΙΤΗ συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

Υποψήφιοι διευθυντές Σχολικών μονάδων: Θέμα 1ον Μελέτη περίπτωσης! (Θα εμπλουτίζεται καθημερινά με ενδεικτικές απαντήσεις)