Από τη Μεσσήνη στις Συρακούσες

Μία εξαιρετική προσπάθεια ανάδειξης του πολιτισμού μας , αλλά και της πολιτιστικής και τουριστικής  Μεσσηνίας ειδικώτερα ,πραγματοποιήθηκε από το 1ο Γενικό Λύκειο Μεσσήνης.
Με την προτροπή , την αμέριστη συμπαράσταση και το  μεράκι των καθηγητών του συγκεκριμένου Λυκείου τον κ.Νικόλαο Φουσιάνη  και την κα Αγγελική Ρακιντζή, τα παιδιά , «άνοιξαν τα φτερά» τους για τις Συρακούσες.
Έτσι ο  Θεατρικός Όμιλος του 1ου Γενικού Λυκείου Μεσσήνης, στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του, παρουσίασε στις 9 Μαΐου 2012 την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Ταύροις» στο 18ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου Αρχαίου Δράματος στο αρχαίο ελληνικό θέατρο του Palazzolo Acreide, στις Συρακούσες.
Στη διάρκεια αυτού του φεστιβάλ (9 -  31 Μαΐου 2012), που το διοργανώνει το INDA (Istituto Nazionale del Dramma Antico), μαθητές και σπουδαστές από Ιταλικά σχολεία και από σχολεία ευρωπαϊκών χωρών (το 2012 συμμετέχουν 83 θεατρικές ομάδες) από 10 χώρες της Ευρώπης ανεβάζουν παραστάσεις στο αρχαίο Θέατρο του Palazzolo Acreide. Το φεστιβάλ αυτό  – θεσμός παιδαγωγικής και πολιτιστικής σημασίας -  αποτελεί τη σημαντικότερη συνάντηση νέων από όλο τον κόσμο με θέμα το αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό δράμα.
 Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, 9-5-2012
Ο Θεατρικός Όμιλος του σχολείου παρουσίασε στις 09:30 την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Ταύροις», στο αρχαίο ελληνικό θέατρο του Palazzolo Acreide. Το απόγευμα,  με λεωφορείο του διοργανωτή φορέα του Φεστιβάλ οι μαθητές γνώρισαν το ιστορικό κέντρο των Συρακουσών. Είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν αλλά και να βιώσουν το ελληνικό στοιχείο που έντονα ήταν αποτυπωμένο όχι μόνο στα δημόσια κτήρια της πόλης αλλά και στα εμπορικά καταστήματά της. Μάλιστα πολλοί ντόπιοι κατενθουσιάζονταν, μόλις μάθαιναν την προέλευση των επισκεπτών την Ελλάδα, τη «μάνα – πατρίδα» τους όπως έλεγαν, αφού θεωρούν τους αποίκους Κορινθίους φυσικούς προγόνους τους.
 Την Πέμπτη, 10- 5-2012
Συνεχίστηκαν από τις 09:30 έως και 13:00 δύο θεατρικές παραστάσεις των άλλων συμμετεχόντων σχολείων στο αρχαίο θέατρο του Palazzolo Acreide, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Στις 13:30 η αποστολή της Μεσσήνης μετέβη  στο Δημαρχείο του Palazzolo Acreide, έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου, και έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Το τετραήμερο ταξίδι στην Ιταλία πέτυχε όλους τους εκπαιδευτικούς στόχους του και βοήθησε να ενισχυθούν οι δεσμοί φιλίας ανάμεσα στους μαθητές διαφορετικών εθνοτήτων στο 18ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου Αρχαίου Δράματος.
Επιπλέον, πρόβαλε το σχολείο, την πόλη και την χώρα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από τη θεατρική παράσταση του Ευριπίδη, «Ιφιγένεια εν Ταύροις».
Οι μαθητές ένιωσαν ότι αποτελούν και αυτοί ένα μέρος της Ευρώπης και αισθάνθηκαν περήφανοι για τους προγόνους τους. Διαπίστωσαν, επίσης, ότι δεν υστερούν σε τίποτε από τους άλλους συνομήλικους τους σε γνώσεις, δημιουργικότητα και υπευθυνότητα και τονώθηκε θετικά η αυτοεκτίμησή τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΡΙΤΗ συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

Υποψήφιοι διευθυντές Σχολικών μονάδων: Θέμα 1ον Μελέτη περίπτωσης! (Θα εμπλουτίζεται καθημερινά με ενδεικτικές απαντήσεις)