Το νέο πρόσωπο του Πανεπιστημίου Αθηνών, δια χειρός Τάκη Κατσουλίδη!


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Το νέο έμβλημά του, το πρόσωπο της θεάς Αθηνάς όπως το επαναχάραξε ο χαράκτης Τάκης Κατσουλίδης, μετά και από σχετική απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση του Ιδρύματος.
«Ένα έμβλημα μπορεί και πρέπει να είναι ένα έργο τέχνης» δήλωσε στην διάρκεια της εκδήλωσης, ο ακαδημαϊκός, ζωγράφος, χαράκτης και πρώην πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Παναγιώτης Τέτσης, παρουσιάζοντας το νέο έμβλημα του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη θεά Αθηνά.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης δήλωσε ότι το Πανεπιστήμιο «είναι δημιούργημα της ψυχής του απλού Έλληνα». Το ίδρυμα, δήλωσε, δημιουργήθηκε με τη χορηγία πολλών απλών ανθρώπων. Ο κ. Πελεγρίνης ανέφερε, μάλιστα, την χαρακτηριστική ιστορία ενός επαίτη, ονόματι Οκκά με καταγωγή από το Μέτσοβο, ο οποίος βρέθηκε ένα βράδυ νεκρός. Στο πανωφόρι του υπήρχε ένα χρυσό νόμισμα κι ένα σημείωμα με το οποίο ζητούσε να διατεθεί το χρηματικό ποσό για τον έρανο ανέγερσης του νέου, τότε, κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου. «Αυτό το περιστατικό έκανε αίσθηση στην κοινωνία της εποχής και παρακίνησε πολλούς άλλους Έλληνες να συνεισφέρουν τον οβολό τους. Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό το Πανεπιστήμιο θα βρίσκεται πάντα όρθιο» είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών διαπίστωσαν ότι, μέσα στο χρόνο, είχαν επικρατήσει για χρήση, πέρα από την αρχική, και άλλες δύο μορφές με την κεφαλή της θεάς Αθηνάς. Ωστόσο, το έμβλημα του Ιδρύματος, όπως αναφέρεται στον Οργανισμό του 1922 και του 1932, όπου συνενώθηκαν τα δυο κεντρικά Πανεπιστήμια της χώρας, το «Εθνικό» και το «Καποδιστριακό» (μέχρι τότε έμβλημα του Εθνικού Πανεπιστημίου ήταν η κουκουβάγια), απέκτησε πλέον μια μορφή, την θεά Αθηνά, βασισμένη σε εγχάρακτο δακτυλιόλιθο από ερυθρό ίασπι, ο οποίος βρίσκεται στη συλλογή νομισμάτων του Μουσείου Ιστορίας της Τέχνης της Βιέννης (το έργο είναι εμπνευσμένο από την Αθηνά του Φειδία στον Παρθενώνα και φέρει την υπογραφή του Ασπασίου ― 1ος αιώνας π.Χ.).
Αυτήν την Αθηνά επαναβεβαίωσε ως το μόνο επίσημο έμβλημα του Ιδρύματος η Σύγκλητος. Το νέο, λειτουργικό, έμβλημα, βασισμένο στο πρωτότυπο, ανέλαβε να χαράξει αφιλοκερδώς ο διακεκριμένος χαράκτης κ. Τάκης Κατσουλίδης.
«Κατέφυγα στην ξυλογραφία του ορθού ξύλου, μια τεχνική που χρησιμοποιείτο έως τα μέσα του 18ου αιώνα οπότε εισέβαλε στις γραφικές τέχνες η φωτογραφία» σημείωσε ο ίδιος ο Τάκης Κατσουλίδης, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου εμβλήματος.
Οι προδιαγραφές γραμματοσήμου, τις οποίες όπως δήλωσε χρησιμοποίησε ο Τάκης Κατσουλίδης, επιτρέπουν την αναπαραγωγή του εμβλήματος σε πολύ μικρές διαστάσεις «χωρίς να βουλώνει» το λογότυπο, όπως είπε χαρακτηριστικά. Η επίσημη γραμματοσειρά, η οποία συνοδεύει το έμβλημα, έχει σχεδιαστεί επίσης από τον Τάκη Κατσουλίδη, φέρει το όνομά του και παραχωρήθηκε δωρεάν για χρήση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Για την σημασία του εμβλήματος για το Πανεπιστήμιο Αθηνών μίλησε ο πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Γιώργος Χαρβαλιάς, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το έμβλημα ενός πανεπιστημίου δεν είναι μια τυπική σφραγίδα, είναι η εικόνα που αναφέρεται στην ιστορία του, στις αρχές του. Λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα και αποτελεί έργο τέχνης».
Όπως έκανε γνωστό ο γραφίστας κ. Δημήτρης Αρβανίτης, ο οποίος συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στον σχεδιασμό της εφημερίδας του Πανεπιστημίου και παρουσίασε στην εκδήλωση τις φάσεις δημιουργίας του νέου εμβλήματος και του νέου λογοτύπου, για το οποίο είχε σημαντική συμβολή, στις προθέσεις του Ιδρύματος είναι να σχεδιαστεί ένας οδηγός εφαρμογής του λογοτύπου για τους ενδιαφερόμενους χρήστες.
Την εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Κωστής Παλαμάς» συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Πολίτης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΡΙΤΗ συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

Υποψήφιοι διευθυντές Σχολικών μονάδων: Θέμα 1ον Μελέτη περίπτωσης! (Θα εμπλουτίζεται καθημερινά με ενδεικτικές απαντήσεις)