Το μεθαύριο έχει έλθει!




Χρειάστηκαν 50 χρόνια για να βγουν μαζικά στην αγορά οι υπολογιστές που φοριούνται. Η πρώτη συσκευή του είδους χρησιμοποιήθηκε σε ένα καζίνο στο Λας Βέγκας το 1961 από τον Κλον Σάνον και τον Εντ Θορπ, μαθηματικούς στο MIT και... τζογαδόρους.
Οι δύο άνδρες έκρυψαν έναν πρωτόγονο υπολογιστή στα παπούτσια τους, ο οποίος μπορούσε να προβλέψει πού θα καθήσει η μπίλια στη ρουλέτα! Τον έθεταν σε λειτουργία με τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών τους κι εκείνος τους έστελνε ηχητικά σήματα σε ένα ακουστικό που είχαν κρυμμένο στο αυτί τους.
Ωστόσο, τα σήματα που αποστέλλονται από τις έξυπνες συσκευές του σήμερα έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες. «Ξεκλειδώνουν ένα πεδίο δεδομένων που ήταν προηγουμένως απρόσιτο: τα δεδομένα για το σώμα. Και αυτό έχει απεριόριστες δυνατότητες», εκτιμά η Σάρα Ρότμαν Επς, στέλεχος της εταιρείας ερευνών Forrester Research.
Τα αποτελέσματα της νέας τεχνολογίας δεν θα αργήσουν να φανούν στην πράξη. Η Google ετοιμάζεται να λανσάρει στην παγκόσμια αγορά τα γυαλιά Google Glass, τα οποία έχουν ενσωματωμένη οθόνη υπολογιστή και μια μικροσκοπική κάμερα, επιτρέποντας σε όσους τα φορούν να αντλήσουν πληροφορίες από το Ιντερνετ δίνοντας φωνητικές εντολές και να καταγράψουν όσα συμβαίνουν γύρω τους ηχογραφώντας συνομιλίες, τραβώντας φωτογραφίες και βίντεο.
Πριν ακόμη κυκλοφορήσουν τα γυαλιά, εκδηλώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις: ήδη στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ προωθείται η ψήφιση νόμου που θα απαγορεύει τη χρήση των γυαλιών (και οποιασδήποτε άλλης συσκευής με οθόνη που φοριέται στο κεφάλι) κατά την οδήγηση.
Παράλληλα, το ρολόι που ετοιμάζει η Apple θα συνδέεται με το iPhone του χρήστη και θα τον ειδοποιεί για τις εισερχόμενες κλήσεις, ενώ χάρη στο ενσωματωμένο βηματόμετρο θα τον ενημερώνει για το πόσο έχει περπατήσει κάθε ημέρα, καταγράφοντας παράλληλα και άλλα δεδομένα για την υγεία του. Θα είναι το πρώτο έξυπνο ρολόι (μετά τα έξυπνα τηλέφωνα και τις τηλεοράσεις) και θα είναι εφοδιασμένο με το λειτουργικό σύστημα iOS της Apple, το οποίο τρέχει στο iPhone και στο iPad.
Παράλληλα, εκτός από τους δύο γίγαντες της τεχνολογίας, αυτό τον καιρό μία σειρά από άλλες εταιρείες κατασκευάζουν άλλα έξυπνα ρολόγια, βραχιόλια, μενταγιόν και διάφορες απίθανες μικροσυσκευές με ενσωματωμένους αισθητήρες.
Φανταστείτε το σκηνικό: το smart-phone σας γνωρίζει - μέσω μιας συσκευής που φοράτε στο σώμα σας - ότι το βράδυ δεν κοιμηθήκατε καλά και ξυπνήσατε ζαλισμένοι για να πάτε στη δουλειά σας.
Αμέσως, το κινητό σας «συστήνει» να πιείτε ένα τονωτικό ρόφημα ή να πάρετε μια βιταμίνη! Και αν δεν έχετε καιρό, σας ενημερώνει για τις προσφορές σε ροφήματα που έχει το πλησιέστερο καφέ ή σουπερμάρκετ!
Αν, πάλι, είστε μανιώδης αγοραστής και διαπράττετε συχνά το... αμάρτημα της υπερκατανάλωσης, το κινητό σας το ξέρει κι αυτό και σας στέλνει ειδοποίηση την ώρα που είστε έτοιμοι να κάνετε μια νέα αγορά, σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι κοντεύετε να υπερβείτε το μηνιαίο όριο αγορών που έχετε θέσει ή το υπόλοιπο του τραπεζικού σας λογαριασμού με τον οποίο είναι συνδεδεμένη η κάρτα σας.



Αν όλα αυτά μοιάζουν μαγικά, για κάποιους είναι εφιαλτικά. Η άνευ προηγουμένου διείσδυση των συσκευών αυτών στις συνήθειες και στα προσωπικά μας δεδομένα προκαλεί έντονες ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικότητάς μας. Ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα και πώς θα τα διαχειρίζεται; Τι θα γίνει σε περίπτωση που κάποιος τα υποκλέψει, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές με τα δεδομένα των πιστωτικών καρτών που διαρρέουν στο Ιντερνετ;
Η εταιρεία Jawbone, γνωστή για τα ασύρματα ακουστικά Bluetooth που παράγει, παρουσίασε το 2011 τη συσκευή UP, ένα μοντέρνο βραχιόλι που παρακολουθεί τον ύπνο και την ημερήσια δραστηριότητα του χρήστη και ανεβάζει τα δεδομένα σε μια εφαρμογή για smartphone. Ωστόσο, αναγκάστηκε να διακόψει την παραγωγή μέσα σε λίγες εβδομάδες έπειτα από παράπονα χρηστών για δυσλειτουργίες. Χρειάστηκε ένας χρόνος για να παρουσιαστεί μια βελτιωμένη έκδοση της συσκευής, που διατίθεται σε τιμή 30% υψηλότερη από το αρχικό μοντέλο.
Τα περισσότερα από τα σημερινά ασύρματα συστήματα που φοριούνται περιορίζονται στην υγεία του χρήστη και στις εφαρμογές fitness, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως ανίχνευση κίνησης, η οποία όμως προσφέρει λιγότερο ακριβείς μετρήσεις.
«Είχαμε έξι ανταγωνιστές, αλλά δύο ή τρεις αποσύρθηκαν επειδή τα προϊόντα τους δεν ήταν αξιόπιστα όσον αφορά τους αισθητήρες που είχαν εγκατεστημένους», αναφέρει η Κριστίν Ρόμπινς, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Bodymedia, της οποίας οι αισθητήρες μετρούν τον ιδρώτα, τη θερμοκρασία του δέρματος και την κίνηση του χρήστη.
Αυτό που κάνει ισχυρούς τους υπολογιστές που φοριούνται είναι η αλληλεπίδρασή τους με τα smartphones: οι συσκευές αυτές συνδέονται με εφαρμογές (apps) για κινητά μέσω WiFi ή Bluetooth.



Η εξάπλωση των smartphones είναι μεγαλύτερη από ποτέ: σήμερα υπάρχουν 3,2 δισ. συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο, ενώ το 2018 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 δισ. Δεν είναι, λοιπόν, άξιον απορίας γιατί οι εταιρείες επενδύουν σε αυτή τη νέα τεχνολογική τάση.
Στο μέλλον σχεδιάζεται να προστεθούν λειτουργίες κοινωνικής δικτύωσης και gaming στους υπολογιστές που φοριούνται, σύμφωνα με τον Ντέιβ Γουάνγκ, διευθύνοντα σύμβουλο της Striiv. Η εταιρεία του έχει κατασκευάσει ένα βηματόμετρο που παρακολουθεί την κίνηση του κατόχου και αποστέλλει τα δεδομένα που συλλέγει σε μια εφαρμογή για smartphone, η οποία ανταμείβει με βαθμούς τον χρήστη για την επίτευξη διάφορων στόχων! Στη συνέχεια μπορούν να ανταλλάξουν τους βαθμούς με εικονικά αγαθά.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι η διείσδυση των συσκευών που φοριούνται θα αυξηθεί καθώς θα μειώνεται το κόστος τους. «Πρόκειται να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα μπορείτε να έχετε πολλαπλούς αισθητήρες στα παπούτσια σας, στο παντελόνι σας ή στα ρούχα σας και να έχετε ξοδέψει μόνο 10 δολάρια. Εκείνη την ημέρα αυτές οι συσκευές θα είναι παντού», λέει ο Ντέιβ Γουάνγκ.
Το facebook έχει ενεργή εμπλοκή στο παιχνίδι των υπολογιστών που φοριούνται. «Το κοινωνικό δίκτυο είναι γεμάτο από φωτογραφίες και πληροφορίες για τη γεωγραφική θέση των χρηστών του. Σε δεύτερο στάδιο, θα μπορούσε να καταγράφει και τη σωματική δραστηριότητα των χρηστών», λέει ο κ. Γουάνγκ.
Παράλληλα, η είσοδος της Apple στην αγορά με το έξυπνο ρολόι αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα αν και ο Σόνι Βου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τεχνολογίας Misfit Wearables, υποστηρίζει ότι μια συσκευή στον καρπό του χεριού μας θα μπορούσε να είναι υπερβολικά περιοριστική.



Η εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ Proteus Digital Health έχει πάρει άδεια από τις Αρχές για να διαθέσει στην αγορά αισθητήρες που... καταπίνονται από το στόμα σαν χάπια! Οταν βρεθούν μέσα στο στόμα στέλνουν τα δεδομένα που συλλέγουν σε μια εφαρμογή για smartphone! Οι συσκευές που καταπίνονται θα είναι, άραγε, το επόμενο βήμα μετά τους υπολογιστές που φοριούνται; Το σίγουρο είναι ότι για ένα καταναλωτικό κοινό που ακόμη δεν έχει καλά καλά εξοικειωθεί με την έννοια των έξυπνων συσκευών, αυτό θα είναι μάλλον πολύ δύσκολο να το χωνέψει...

Τα γυαλιά της Google
Η Google αναμένεται να λανσάρει το επόμενο διάστημα τα φουτουριστικά γυαλιά της, τα οποία συνδέονται με το Διαδίκτυο και αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον του χρήστη, δίνοντάς του οδηγίες για το πώς θα φτάσει στον προορισμό του, κάνοντας βιντεοκλήσεις, βγάζοντας φωτογραφίες και παίζοντας μουσική! Τα γυαλιά διαθέτουν ειδικό λογισμικό 3D το οποίο επιτρέπει την αναγνώριση προσώπων, τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο και την αποστολή μηνυμάτων και email.
Φορώντας τα γυαλιά θα μπορεί κανείς να καταγράψει τα πάντα και να τα μοιραστεί αμέσως μέσω του Ιντερνετ.
Τα γυαλιά ενσωματώνουν τις βασικές λειτουργίες των έξυπνων κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών tablet, φέρνοντας το Ιντερνετ και τις τηλεπικοινωνίες στην... κόρη του ματιού μας.
Δίνουν βήμα προς βήμα οδηγίες για το πώς ο χρήστης θα φτάσει στον προορισμό του την ώρα που εκείνος συνομιλεί με τους φίλους του μέσω βιντεοκλήσης, βγάζει φωτογραφίες ή ακούει μουσική.
Τα ψηφιακά γυαλιά της Google βασίζονται στην τεχνολογία της «επαυξημένης πραγματικότητας» (augmented reality). Πρόκειται για μια μέθοδο με την οποία ο πραγματικός κόσμος αναμειγνύεται με τον ψηφιακό, με αποτέλεσμα ο χρήστης να έχει στη διάθεσή του ένα πλήθος πληροφοριών για το περιβάλλον στο οποίο κινείται.

Το ρολόι της Apple

Η Apple ετοιμάζεται να διαθέσει στην αγορά ένα έξυπνο ρολόι. Για την ακρίβεια, μια συσκευή που φοριέται στον καρπό σαν ρολόι και θα εκτελεί διεργασίες του iPhone και του iPad.
Ελάχιστες πληροφορίες έχουν γίνει γνωστές για τις λειτουργίες του χάι-τεκ ρολογιού. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι θα επιτελεί ορισμένες από τις λειτουργίες ενός smartphone.
Στην αγορά κυκλοφορούν ήδη γκάτζετ υπό μορφή ψηφιακού περικάρπιου, όπως το Nike + FuelBand που παρέχει πληροφορίες για τις δραστηριότητες των χρηστών μέσω της κίνησης του καρπού τους.
Παράλληλα, έξυπνα ρολόγια φέρονται να ετοιμάζουν η Google, η Samsung και η LG.
Η Google εργάζεται για την κατασκευή ενός smartwatch και ήδη έχει κατοχυρώσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα ρολόι με δύο οθόνες, οι οποίες σκεπάζουν η μία την άλλη και μία από τις αυτές είναι «διπλής όψης». Εξωτερικά, στον καρπό του χεριού θα εμφανίζεται περιεχόμενο που ο χρήστης επιτρέπει να είναι ορατό δημόσια, ενώ ανοίγοντας την οθόνη-καπάκι θα μπορεί να δει περισσότερες πληροφορίες.
Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος της Samsung αποκάλυψε ότι οι μηχανικοί της εταιρείας του εργάζονται για την κατασκευή ενός έξυπνου ρολογιού, το οποίο θα αλληλεπιδρά με τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα της σειράς Galaxy. Αλλά και η LG εμφανίζεται να κατασκευάζει το δικό της έξυπνο ρολόι, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες.

Και έξυπνα και με προσιτές τιμές
«Πιστεύω ότι έχουμε φθάσει σε ένα σημείο καμπής» εκτιμά ο Αβι Γκρίνγκαρτ, αναλυτής της εταιρείας ερευνών Current Analysis. Υπολογίζει επίσης πως το 2013 θα αποδειχθεί έτος των έξυπνων ρολογιών, τα οποία θα κυκλοφορούν σε προσιτές τιμές.

485 εκατ. πωλήσεις
Η εταιρεία ερευνών ABI Research εκτιμά ότι η αγορά έξυπνων ρολογιών και άλλων τεχνολογικών προϊόντων που ο καταναλωτής θα φοράει (π.χ. έξυπνα γυαλιά), θα γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη μετά το 2014. Μάλιστα, έως το 2018 οι ετήσιες πωλήσεις αυτών των συσκευών αναμένεται να φτάσουν τα 485 εκατ. σε όλον τον κόσμο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΡΙΤΗ συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

Υποψήφιοι διευθυντές Σχολικών μονάδων: Θέμα 1ον Μελέτη περίπτωσης! (Θα εμπλουτίζεται καθημερινά με ενδεικτικές απαντήσεις)