Δελτίο Τύπου για την λήξη των περισσότερων καταλήψεων καταλήψεων σε Σχολικές μονάδες Καλαμάτας.



Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μεσσηνίας, έπειτα από σχετική δημοσιογραφική ερώτηση για την πορεία των καταλήψεων, δήλωσε τα εξής:
- Είμαστε ευχαριστημένοι, από την πορεία εκτόνωσης των καταλήψεων, αφού το μόνο Σχολικό συγκρότημα που τελεί υπό κατάληψη είναι αυτό που στεγάζει τα 1ο και 2ο ΕΠΑΛ, στην οδό Κρήτης. Σε όλες τις άλλες Σχολικές μονάδες έχουν λήξει οι καταλήψεις και έχουν παραδοθεί τα διδακτήρια χωρίς καμία απολύτως ζημιά και φθορά στους Διευθυντές τους. Πάντως, λόγω κακής πρότερης εμπειρίας βανδαλισμών στον ίδιο χώρο πέρυσι, εκφράζουμε την ανησυχία μας, για το τι –ενδεχομένως- μπορεί να συμβεί ιδίως από εξωσχολικούς το Σαββατοκύριακο, αφού έχουμε κάποιες ανεπίσημες πληροφορίες για το ενδεχόμενο πρόκλησης φθορών. Έχουμε ειδοποιήσει την Αστυνομία για να επιτηρεί το χώρο περιμετρικά και ειδοποιούμε και γονείς συνεχώς για να κηδεμονεύσουν κατά το δυνατόν με πειθώ όσους είναι ανήλικοι.
Στην συνέχεια ο κ. Πλατάρος δέχθηκε ερώτηση για το πώς σχολιάζει το γενικότερο φαινόμενο των καταλήψεων.
- Οι καταλήψεις είναι ένα σαφώς παράνομο φαινόμενο. Υπάρχει μάλιστα ιδιώνυμος νόμος. Αυτός αναφέρει, ότι όποιος παρακωλύει την λειτουργία μιας Σχολικής μονάδας με οποιοδήποτε τρόπο, τιμωρείται μέχρι 6 μήνες φυλακή. Εξαιρετικά αυστηρός, αλλά κατά τα ειωθότα δεν εφαρμόζονται πολύ σοβαρότεροι νόμοι στην Ελλάδα όπως όλοι οι πολίτες γνωρίζουν. Οι ανήλικοι, έχουν μια αυξημένοι μέριμνα και ευαισθησία για παιδαγωγικούς και άλλους πολλούς λόγους, αλλά όταν υπάρξουν ζημίες Δημόσιας περιουσίας και δη σοβαρές, ουδείς έχει δικαίωμα να κάνει τα στραβά μάτια. Από την άλλη, είναι τραγικό ενήλικος πολίτης, Δημοτικός υπάλληλος να σου απαγορεύει την είσοδο στο Σχολείο, να τον βλέπει το Πανελλήνιο και να μην έχει κανένα πειθαρχικό έλεγχο. Η Ομοσπονδία μας, καλεί τους καθηγητές να «περιφρουρούν» τους αγώνες των μαθητών υπονοώντας τις καταλήψεις; Διαβάζω και ξαναδιαβάζω την ανακοίνωση και προσπαθώ να ανιχνεύσω μήπως δεν καταλαβαίνω κάτι καλά. Από την άλλη, έγιναν καταλήψεις και ουδείς γονέας αντέδρασε δημόσια την πρώτη ημέρα. Όμως μόλις ανακοινώσαμε την απογευματινή λειτουργία δεχθήκαμε πληθώρα τηλεφωνημάτων αγανακτισμένων γονέων, που διεμαρτύροντο για το ότι «πώς θα πάμε Σχολείο απόγευμα, αφού έχουμε Γυμναστήριο, Χορό, Κολυμβητήριο, Μουσική και ιδιαίτερα το απόγευμα» Δεν είναι δυνατόν να υποβαθμίζουμε την Δημόσια εκπαίδευση . Όσα προβλήματα και να υπάρχουν, δεν πρέπει να γίνονται καταλήψεις. Στην φαρέτρα των αγώνων υπάρχουν δεκάδες διεκδικητικά δημοκρατικά εργαλεία, όχι όμως το παράνομο μέσο της κατάληψης Δημόσιου χώρου και της παρεμπόδισης μιας Δημόσιας λειτουργίας ιερής όπως είναι και θα έπρεπε και να θεωρείται η παροχή Παιδείας.

από την Δ.Δ.Ε. Μεσσηνίας
 
 ===============================
 

26-09-2013 Καταγγελία για αποφάσεις Διευθυντών Εκπαίδευσης

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση ορισμένων Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να επιβάλλουν την μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία που βρίσκονται σε κατάληψη σε άλλα γειτονικά ,σε απογευματινή βάρδια. Οι διευθυντές αυτοί, θεωρούν ότι οι αγώνες  και οι κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας αποτελούν  θεομηνία και δικαιολογούν έτσι την παράτυπη απ’ όλες τις απόψεις  και αντιπαιδαγωγική απόφασή  τους.
Είναι φανερό πως αυτή η στάση έχει τιμωριτικό χαρακτήρα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς  και αποβλέπει να τους αποτρέψει από του να διεκδικήσουν με  όποιο τρόπο θεωρούν πρόσφορο τα αιτήματά τους και να αναπτύξουν τους αγώνες τους. Απαιτούμε να αποσυρθούν αμέσως αυτές οι εντολές και καλούμε τους συναδέλφους και τις ΕΛΜΕ να οργανώσουν τον αγώνα για να μην προχωρήσουν αυτές οι εκφοβιστικές και απαράδεκτες εντολές.
Οι ΕΛΜΕ καλούνται, σε συνεργασία με τους γονείς και τις μαθητικές κοινότητες, να περιφρουρήσουν τις κινητοποιήσεις των μαθητών, και να αποτρέψουν αυταρχικές ενέργειες που μπορεί να εκδηλωθούν. Όπου κριθεί αναγκαίο, οι ΕΛΜΕ να κηρύξουν στάσεις εργασίας για την κάλυψη των συναδέλφων που θα κληθούν να υπακούσουν σε παράτυπες και εκφοβιστικές εντολές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΡΙΤΗ συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

Υποψήφιοι διευθυντές Σχολικών μονάδων: Θέμα 1ον Μελέτη περίπτωσης! (Θα εμπλουτίζεται καθημερινά με ενδεικτικές απαντήσεις)