Δικαιοσύνη … δυο μέτρα και δυο σταθμά

03/01/2014
Του Κω­στα Μαρ­γέ­λη*
Με δύ­ο α­πο­φά­σεις που ε­ξέ­δω­σε πρό­σφα­τα το Μι­σθο­δι­κεί­ο, α­φε­νός έ­κρι­νε αν­τι­συν­ταγ­μα­τι­κές τις πε­ρι­κο­πές των δι­κα­στι­κών και α­πό την άλ­λη α­να­γνω­ρί­ζει και α­φο­ρο­λό­γη­το στις α­πο­δο­χές τους, ό­πως συμ­βαί­νει και με τους βου­λευ­τές. Υ­πεν­θυ­μί­ζε­ται ό­τι το Μι­σθο­δι­κεί­ο α­παρ­τί­ζε­ται α­πό 3 δι­κα­στές, 3 κα­θη­γη­τές Α.Ε.Ι. και 3 δι­κη­γό­ρους, ου­σι­α­στι­κά δη­λα­δή οι δι­κα­στές α­πο­φα­σί­ζουν για τις α­πο­δο­χές τους.
Το Μι­σθο­δι­κεί­ο έ­κρι­νε ως αν­τι­συν­ταγ­μα­τι­κή την τε­λευ­ταί­α μνη­μο­νια­κή πε­ρι­κο­πή των α­πο­δο­χών των δι­κα­στών (20% έ­ως 25%) που ε­πι­βλή­θη­κε α­να­δρο­μι­κά α­πό τον Αύ­γου­στο 2012, ε­νώ πα­ράλ­λη­λα α­να­γνώ­ρι­σε το α­φο­ρο­λό­γη­το του 25% των α­πο­δο­χών τους, ό­πως συμ­βαί­νει με τους βου­λευ­τές, α­φού το Σύν­ταγ­μα ε­πι­βάλ­λει την ι­σο­τι­μί­α α­νά­με­σα στις κρα­τι­κές λει­τουρ­γί­ες (ε­κτε­λε­στι­κή, νο­μο­θε­τι­κή, δι­κα­στι­κή).
Α­νοί­γει έ­τσι ο δρό­μος για ε­πι­στρο­φή ση­μαν­τι­κών κον­δυ­λί­ων και αύ­ξη­ση των α­πο­δο­χών των δι­κα­στι­κών λει­τουρ­γών α­να­δρο­μι­κά για τους τε­λευ­ταί­ους 16 μή­νες, α­νά­βον­τας ταυ­τό­χρο­να «πρά­σι­νο φως» για ευ­νο­ϊ­κό­τε­ρη φο­ρο­λο­γι­κή με­τα­χεί­ρι­ση (με έκ­πτω­ση του 25% α­πό το φο­ρο­λο­γι­κό ει­σό­δη­μα) που στην πρά­ξη ο­δη­γεί σε με­γα­λύ­τε­ρο κα­θα­ρό ει­σό­δη­μα.
Το δι­κα­στή­ριο αυ­τό ε­πι­κα­λεί­ται πα­ρα­βί­α­ση του Συν­τάγ­μα­τος α­πό την πλευ­ρά της Κυ­βέρ­νη­σης και της Τρό­ι­κας σε ό­τι α­φο­ρά τους μι­σθούς των δι­κα­στών. Δε δι­α­φω­νώ για την πα­ρα­βί­α­ση του Συν­τάγ­μα­τος στο θέ­μα αυ­τό, ού­τε ό­τι οι ση­με­ρι­νές α­πο­δο­χές των δι­κα­στι­κών τους υ­πο­χρε­ώ­νουν να ζουν κά­τω α­πό τα ό­ρια της α­ξι­ο­πρε­πής δι­α­βί­ω­σης, ό­μως πρέ­πει να α­να­ρω­τη­θού­με για­τί οι δι­κα­στές δεν κρί­νουν ως αν­τι­συν­ταγ­μα­τι­κές και ό­λες ε­κεί­νες τις ε­νέρ­γει­ες και τις δι­α­τά­ξεις της Κυ­βέρ­νη­σης που ε­ξα­θλι­ώ­νουν ω­μά τους α­πλούς Έλ­λη­νες πο­λί­τες.
Δεν εί­ναι ά­ρα­γε αν­τι­συν­ταγ­μα­τι­κό το Μνη­μό­νιο το ο­ποί­ο ή­δη οι δι­κα­στές το έ­κρι­ναν συν­ταγ­μα­τι­κό; Δεν εί­ναι ά­ρα­γε αν­τι­συν­ταγ­μα­τι­κά, το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. , οι α­πο­λύ­σεις στον ι­δι­ω­τι­κό και δη­μό­σιο το­μέ­α, οι μει­ώ­σεις των μι­σθών και των συν­τά­ξε­ων, η πα­ρά­λο­γη και α­πάν­θρω­πη φο­ρο­λο­γί­α, οι φυ­λα­κί­σεις και κα­τα­σχέ­σεις για μι­κρο­ο­φει­λές στην ε­φο­ρί­α, ό­ταν τα «με­γα­λο­λα­μό­για» έ­χουν τα χρή­μα­τά τους στο ε­ξω­τε­ρι­κό και δεν έ­χουν ε­λεγ­χθεί α­κό­μα ου­σι­α­στι­κά κλπ;
Έ­κρι­ναν, οι δι­κα­στές συν­ταγ­μα­τι­κούς τους ό­ρους του Μνη­μο­νί­ου (ε­πί της αι­τή­σε­ως α­ναι­ρέ­σε­ως του Δι­κη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου Κα­λα­μά­τας και άλ­λων φο­ρέ­ων) κα­τέ­στρε­ψαν ου­σι­α­στι­κά τις ζω­ές των συμ­πο­λι­τών μας, που γκρέ­μι­σαν τα ό­νει­ρά τους και που μας έ­χουν ο­δη­γή­σει στα πρό­θυ­ρα νευ­ρι­κής κα­τά­θλι­ψης.
Α­πό ό­τι φαί­νε­ται, εί­ναι εύ­κο­λο να α­πο­φα­σί­ζεις, ό­τι εί­ναι συν­ταγ­μα­τι­κές οι πε­ρι­κο­πές των μι­σθών των άλ­λων, ε­νώ ό­ταν α­πο­φα­σί­ζεις για τους δι­κούς σου  μι­σθούς, αυ­τές οι πε­ρι­κο­πές να κρί­νον­ται, ως αν­τι­συν­ταγ­μα­τι­κές.
*Πρό­ε­δρος του Δι­κη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου Κα­λα­μά­τας

 http://www.farenews.gr/?p=33613&fb_action_ids=243042559206077&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=[641566962555735]&action_type_map=[%22og.likes%22]&action_ref_map=[]

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΡΙΤΗ συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

Υποψήφιοι διευθυντές Σχολικών μονάδων: Θέμα 1ον Μελέτη περίπτωσης! (Θα εμπλουτίζεται καθημερινά με ενδεικτικές απαντήσεις)