ΕΙΔΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ


ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ 


"Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γκρεμίζονται τα όσια και τα Ιερά του λαού μας και του Γένους μας"

Όπως ανέφερε σε προηγούμενο ρεπορτάζ το "Αγιορείτικο βήμα" την Τετάρτη, ειδικό μήνυμα της Ιεράς Συνόδου θα αναγνωσθεί στα σχολεία την ημέρα του εορτασμού της μνήμης των Τριών Ιεραρχών προκειμένου να αντιληφθούν οι μαθητές τη σημασία της εορτής και προκειμένου επίσης η Εκκλησία να...αποκρούσει όλους εκείνους που τεχνηέντως επιχειρούν να μετατρέψουν τον εορτασμό σε μια απλή αργία χωρίς ούτε εκκλησιασμό.
Το μήνυμα που θα αναγνωσθεί στα σχολεία με ευθύνη και των τοπικών Μητροπόλεων έχει ως εξής: 


Προς τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των Ελληνικών Σχολείων
Αθήνα, Ίανουάριος 2014
Αγαπητά μας παιδιά,
Από τις πρώτες ημέρες της Ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους, οι πρόγονοί μας, εκείνοι δηλαδή που αγωνίσθηκαν το 1821 για να ελευτερωθούμε, καθιέρωσαν να τιμώνται οι Τρείς Ιεράρχες ως οι προστάτες των Ελληνικών Γραμμάτων. Η εορτή τους, στις 30 Ιανουαρίου, δεν είναι μία απλή αργία. Είναι μία ημέρα εκκλησιασμού και πνευματικού εορτασμού για να μπορέσετε καό σείς μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους σας να εμπνευσθείτε από τη ζωή και τα διδάγματα των Τριών Μεγίστων Φωστήρων της Τρισηλίου Θεότητος.
Ο Μέγας Βασίλειος, ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος έζησαν τον Δ΄ αιώνα μ.Χ., σε μία εποχή κατά την οποία υπήρχαν έντονες συζητήσεις κάι διαφωνίες μεταξύ των Χριστιανών και των πιστών της αρχαίας θρησκείας.
Οι τρεις αυτοί αυτοί άνδρες, με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος και στηριγμένοι στην άριστη γνώση της αρχαιοελληνικής κλασικής παιδείας, έδωσαν τη λύση. Τόνισαν ότι εμείς οι Χριστιανοί δεν απορρίπτουμε τη μελέτη των αρχαίων κειμένων, αλλά η μελέτη αυτή γίνεται επιλεκτικά και προσεκτικά. Απορρίπτουμε κάθε δοξασία που θα μποροούσε να μας άπομακρύνει από την αναζήτηση του Ενός και Αληθινού Θεού και διατηρούμε κάθε στοιχείο που διαπλάθει το ήθος μας, σταθεροποιεί τις αξίες μας, βελτιώνει τη σχέση μας με το Θεό, με τους συνανθρώπους μας, με την κοινωνία.
Η Παιδεία, όπως την καλλιέργησαν οι Τρείς Ιεράρχες δεν αποβλέπει μόνον στη συσσώρευση γνώσεων και πληροφοριών ούτε στη δημιουργία ανθρώπων-ρομπότ. Ελληνορθοδοξη Παιδεία σημαίνει δια-μόρφωση χαρακτήρων (γι’αυτό τη λέμε μόρφωση), διάπλαση σφαιρικών και ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, ενίσχυση της φιλανθρωπίας, και της κοινωνικότητας, καταπολέμηση του ατομισμού και του εγωκεντρισμού.
Σε μία εποχή πολύπλευρης κρίσης, όπως η σημερινή, συνάνθρωποί μας υποφέρουν και αξίες χλευάζονται. Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς μπροστά στο δράμα του διπλανού μας, του πλησίον μας. Ούτε μπορούμε να επιτρέψουμε να γκρεμίζονται τα όσια και τα Ιερά του λαού μας και του Γένους μας. Οι Τρείς Ιεράρχες και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται τριακόσια χρόνια, αγωνίσθηκαν για μία Παιδεία, η οποία στρέφει τον άνθρωπο προς τον Θεό, προς τον υγιή και αφανάτιστο πατριωτισμό, προς τον σεβασμό του ανθρωπίνου προσώπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προς την αυτοθυσία και την προσφορά.
Ας αξιοποιήσουμε αυτήν την πανηγυρική ημέρα τιμής και μνήμης των Τριών Ιεραρχών για να εμπλουτίσουμε τη ζωή μας από τον πλούτο της Ελληνορθόδοξης Παράδοσής μας, από τα κείμενα των τριών αυτών μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας, από τη γλώσσα τους που καταδεικνύει τη συνέχεια του Ελληνισμού, από την εντυπωσιακή παιδεία τους, από την κοινωνική ευαισθησία τους. Ας δοκιμάσουμε ευφροσύνη από τη σωφροσύνη τους, ας θαυμάσουμε το οικουμενικό και πανανθρώπινο μήνυμά τους, ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το ευρύ φάσμα της Ελληνικής και Ορθόδοξης Παιδείας τους. Ας μετατρέψουμε την ημέρα αυτή σε μία ευκαιρία μελέτης, περισυλλογής και γόνιμου προβληματισμού και όχι απλώς σε μία ημέρα χωρίς μαθήματα στο σχολείο.
Η Εκκλησία της Ελλάδος γνωρίζει το άγχος σας και τις μέριμνές σας, αγαπητά μας παιδιά. Προσευχόμαστε για σας και ευχόμαστε καλή επιτυχία και παρά Θεού ευόδωση των προσπαθειών σας. Οι Τρείς Ιεράρχες μακάρι να γίνουν οδοδείκτες της πνευματικής πορείας του καθενός και της καθεμιάς από σας.
Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές,
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ, ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΣ 

Πλούσιο Υλικό για την Εορτή των τριών Ιεραρχών

Διαβάστε το άρθρο με τίτλο "Οι τρεις ιεράρχες και η παιδεία", εδώ.

treis ierarxes
Πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για την εορτή των τριών Ιεραρχών.



-Από http://www.apolytrosis.gr


Μικρά θεατρικά ἔργα γιά σχολική γιορτή Τριῶν Ἱεραρχῶν


 Τραγούδι: Οἱ Τρεῖς Ἱεράρχες         (Ἀπό τό CD Μακεδονία μου Ἑλλάδα, ἔκδοση Χρ. Ἐλπίς)
Τραγούδι: Δοξαστικό τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν         (Ἀπό τό CD Ἆσμα Καινόν, ἔκδοση Χρ. Ἐλπίς)





- Από http://opaidagogos.blogspot.gr






- Από http://ekpedeftikos.com





-Από http://www.akida.info


Κείμενα-Θεατρικά
Παρουσιάσεις σε PowerPoint



- Από http://www.e-selides.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΡΙΤΗ συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

Υποψήφιοι διευθυντές Σχολικών μονάδων: Θέμα 1ον Μελέτη περίπτωσης! (Θα εμπλουτίζεται καθημερινά με ενδεικτικές απαντήσεις)